Látnivalók

Látnivalók

Balatonszepezden

420 lakosú egykori kis halászfalu, a part menti dombokra épült, erdők és hegyek veszik körül. A XIII. században királyi udvarnokok lakták, később helyi nemesek, a veszprémi püspökség, a somogyvári bencés apátság birtoka volt. A török támadások miatt sokat szenvedett lakosságot német telepesekkel egészítették ki a XVIII. sz. közepén. Szepezd fürdőtelepét a századfordulón Víriusz Vince hozta létre a saját birtokán, aki komoly érdemeket szerzett a filoxérajárvány idején a szőlőültetvények védelmében és új fajták meghonosításában.

Római katolikus

templom

A környék egyetlen fogadalmi temploma a Balatonon viharba került halászok fogadalma alapján épült a XIII. században román stílusban. Fehér tornya régen a halászoknak ma pedig a vitorlázóknak mutatja a hazavezető utat. Mise: vasárnap 11:30.

 
 

Református

templom

A XVIII. században épült későbarokk stílusban. Istentisztelet: vasárnap 10:00.

 
 

Evangélikus

templom

A XVIII. században épült későbarokk stílusban. Istentisztelet: vasárnap 8:30.

 

Gulyás Lajos

emlékmű

Gulyás Lajos – református lelkész és hiktoktató – emlékoszlopa, akit az 1956 – os eseményekben vállalt szerepe miatt kivégeztek 1957 – ben Győrben.

 
 

Pogánykő

Dr. Sebestyén Gyula néprajztudós által építtetett – ma szállodaként működő – angol stílusú kastély kertjében álló, székely rovásírással teleírt hatalmas vörös homokkő szikla.

 
 

Kopjafa

Kopjafa – 2004. március 15-én avatták.

 

Hősök

emlékműve

Emlékmű az I. világháborúban hősi halált halt magyar katonák tiszteletére. Leventék építették társadalmi munkában, anyaga vörös homokkő és fehér márvány, a tetején fém turul. Az avatás éve: 1935.

 
 

II.

világháborús

emlékmű

Emlékmű Balatonszepezd község II. világháborús hősi halottai emlékére.

 
 

Néprajzi

gyűjtemények háza

Az alagsori kis helyiséget korábban könyvtárként használták, Horváth József plébános idejében (1936-1942), itt gyűltek össze a fiatalok. A nagyobbik helyiség a csendőr időszakban fogda, később raktárhelyiség volt. 1945-előtt Községháza, majd orvosi rendelő. 1992-től kihelyezett gyógyszertár. 2004. júliusa óta a Néprajzi Gyűjtemények Háza.