Virius Emlékév 2018

Virius Vince halálának 100 éves évfordulója alkalmával Balatonszepezd Község Önkormányzata – összefogva a Virius család leszármazottaival, a Gesztenyevirág Nőegylettel és Szepezd múltját ismerő, jelenéért és jövőjéért önzetlenül dolgozó lokálpatriótákkal – méltó módon kíván megemlékezni Virius Vincéről és munkásságáról.

A tervezett ünnepséggel és annak forgatókönyvével kapcsolatos részletes képviselő-testületi előterjesztések és határozatok (2017. jún. 29-i és 2017. szept. 28-i ülések) az Önkormányzat honlapján (www.balatonszepezd.hu), a Dokumentumtár, a Meghívók, előterjesztések és a Jegyzőkönyvek menüpontok alatt olvashatóak.
 
Az emlékév eseményeinek megtervezésére és lebonyolítására Szervező Bizottságot hoztunk létre, amely megkezdte munkáját. Várjuk mindazok jelentkezését, akik ötlettel és munkával szeretnének bekapcsolódni a munkálatokba. 
 
A VIRIUS EMLÉKÉV 2018 keretében számos rendezvényt tervezünk, azok véglegesítése folyamatban van. A rendezvények sorából ezúttal az emlékév fő ünnepségét kívánjuk kiemelni, mely alkalommal adjuk át – az Önkormányzat által rendelkezésre bocsájtott, a régi gázcsere telep helyén kialakított – Virius emlékparkot, ahová a Virius emlékoszlop is áthelyezésre kerül.
Az emlékpark építészeti és kertépítészeti terveit a PRO ARCH Építész Stúdió készíti el, felajánlás keretében. Az átadást követően a szepezdi temetőben a Virius síremléknél koszorúzására kerül sor, amit a Bertha Bulcsú Közösségi Házban megrendezett kiállítás megnyitása követ. A kiállítást Hangodi László főmúzeológus, a kiállítás kurátora nyitja meg.
 
Balatonszepezd Község Önkormányzata és a Szervező Bizottság felkéri a Balatonszepezdet szerető polgárokat, hogy pénzbeli adományukkal támogassák a VIRIUS EMLÉKÉV 2018 rendezvényeinek megvalósítását. Az adományt az Önkormányzat 11748069-15734257 számú költségvetési számlájára kérjük befizetni, VIRIUS EMLÉKÉV 2018 megjegyzéssel.

Tájékoztatjuk Önöket arról, hogy az Önkormányzat a 2017. évi rendezvények bevételét az ünnepség megvalósítására kívánja fordítani.
 
Balatonszepezd, 2017. október 30.
 
dr. Sebestyén László, polgármester, a Szervező Bizottság elnöke
 
Szabó András, főkoordinátor, a Szervező Bizottság tagja